Šķiedrvielu nozīme senioru uzturā

Pilngraudu produkti, augļi, ogas, dārzeņi, pākšaugi, rieksti un sēklas – šie visi ir šķiedrvielām bagāti produkti, kuri noteikti regulāri jāiekļauj ikdienas ēdienkartē. Tikai 25 grami dienā senioriem, un mazinās risks saslimt ar sirds, asinsvadu slimībām un 2. tipa cukura diabētu, turklāt šķiedrvielām bagāti produkti nodrošina arī ilgstošu sāta sajūtu.

Zemāk daži ieteikumi, kā iekļaut vairāk šķiedrvielu ikdienas uzturā:

  • Iepērkoties izvēlieties pilngraudu produktus.
  • Gatavojot ēdienu, baltos miltus aizstājiet ar pilngraudu miltiem.
  • Dodiet priekšroku pākšaugiem. Pupiņas, zirņi, lēcas ir bagāti šķiedrvielu avoti. Tos var pievienot zupām un zaļajiem salātiem.
  • Dienā apēdiet vismaz 5 porcijas augļu, ogu un dārzeņu (vidēji 500 g).
  • Izvēlieties veselīgas uzkodas starp ēdienreizēm! Svaigi augļi un termiski neapstrādāti dārzeņi, pilngraudu krekeri, sauja riekstu, sēklu un žāvētu augļu ir veselīga, ar šķiedrvielām bagāta uzkoda.
  • Šķiedrvielu daudzumu uzturā palieliniet pakāpeniski, jo strauja ēdienkartes maiņa var izraisīt vēdera uzpūšanos.